Blog

Posts from 2020-09-03

Ραδιοφωνική Συνέντευξη στο Politia fm

Αγαπητέ φίλε Κώστα καλωσόρισες, παρακαλώ συστηθείτε στους ακροατές μας.

Φίλε Ανδρέα, καλώς σας βρήκα. Χαιρετώ τους ακροατές σας. Είμαι ο Κώστας Χαραλάμπους, Διευθυντής του κολεγίου Akademia.

Πείτε μας λίγα λόγια για το κολέγιο Akademia.

Το Κολέγιο Akademia είναι ιδιωτικό ίδρυμα τριτοβάθμιας ανώτατης εκπαίδευσης, εγγεγραμμένο στο Υπουργείο Παιδείας και προσφέρει προγράμματα κυρίως στον κλάδο της φιλοξενίας και του τουρισμού.

Το κολέγιο Akademia είναι το πρώτο ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην περιφέρεια Αμμοχώστου πιστοποιημένο και αναγνωρισμένο από τον Κυπριακό Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης και προς το παρόν είμαστε το μοναδικό πιστοποιημένο ίδρυμα ανώτερης εκπαίδευσης στην επαρχία Αμμοχώστου. Πιο συγκεκριμένα, είμαστε επίσης το μοναδικό πιστοποιημένο ίδρυμα ανώτερης εκπαίδευσης που λειτουργεί στην επαρχία και όχι στην πόλη.

Το κολέγιο βρίσκεται σχεδόν εδώ και δύο χρόνια στην Δερύνεια.

IMG-3fddaef7b4b5812b366dbe9f32a43175-V

1.     Γιατί επιλέξατε την Δερύνεια για να δραστηριοποιηθείτε;

Η απόφαση να δραστηριοποιηθούμε στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου είχε ληφθεί αφού μελετήθηκαν τα αποτελέσματα έρευνας για τις ανάγκες της τουριστικής βιομηχανίας της περιοχής, δηλαδή της Αγίας Νάπας και του Πρωταρά. 

Τα κύρια αποτελέσματα της μελέτης ήταν

  • τα προβλήματα που έχουν σχέση με την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών στη βιομηχανία της φιλοξενίας και
  • η μη επαρκής στελέχωση των ξενοδοχείων, εστιατορίων και άλλων τουριστικών επιχειρήσεων από καταρτισμένους επαγγελματίες κυρίως στο χώρο της διοίκησης.

Προσπάθειά μας είναι να δημιουργήσουμε τα κατάλληλα προγράμματα σπουδών για την αντιμετώπιση των πιο πάνω προβλημάτων βοηθώντας παράλληλα την τοπική κοινωνία. 

1.     Δηλαδή τι μπορεί κάποιος να σπουδάσει στο κολέγιο Akademia

Το διετές πρόγραμμα στη Ξενοδοχειακή Διοίκηση που προσφέρουμε στοχεύει στην ανάπτυξη καταρτισμένων τμηματαρχών με τις δεξιότητες που απαιτούνται για επαγγελματική σταδιοδρομία σε διευθυντικές θέσεις μεσαίας κλίμακας στον ξενοδοχειακό κλάδο.

Ο τίτλος σπουδών καλύπτει θέσεις εργασίας τμηματάρχη στα ακόλουθα τμήματα:

  • Front Office
  • Hotel Operations
  • Food and Beverage
  • Housekeeping
  • Revenue Management
  • Guest Relations
  • Event Management
  • Marketing and Sales

Το πρόγραμμα της Ξενοδοχειακής Διοίκησης έχει πιστοποιηθεί από τον Κυπριακό Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης, επομένως οι φοιτητές μας έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση για κρατική χορηγία. Είμαστε ευχαριστημένοι με τον τρόπο που η τοπική κοινωνία έχει ανταποκριθεί, εφόσον το πρόγραμμα λειτουργεί με μεγάλη επιτυχία με φοιτητές αποκλειστικά από την ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου.

Δεχόμαστε νέες εγγραφές για το επόμενο τετράμηνο, που αρχίζει στις 5 Οκτωβρίου.

Πρέπει να τονίσω ότι στη δημιουργία του προγράμματος συνέβαλαν και καθηγητές από αγγλικά πανεπιστήμια με πολύχρονη εμπειρία στην ανάπτυξη προγραμμάτων και στη διδασκαλία μαθημάτων που αφορούν τον τουρισμό και τη βιομηχανία της φιλοξενίας.

  • Μέρος του προγράμματος είναι η τετράμηνη πρακτική άσκηση σε οργανισμούς φιλοξενίας (σημειώνω εδώ ότι οι φοιτητές μας λαμβάνουν μισθό κατά την διάρκεια της πρακτικής άσκησης), η οποία προσφέρει την ευκαιρία στους σπουδαστές να εξασκήσουν δεξιότητες και να αποκτήσουν εμπειρία σε διάφορα τμήματα.

Το κολέγιο έχει αναπτύξει συνεργασίες με  πεντάστερα και τετράστερα ξενοδοχεία για το σκοπό αυτό.

  • Με την πρακτική άσκηση δίνεται η δυνατότητα στους φοιτητές μας να εφαρμόσουν αυτά που έχουν διδαχθεί για την ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους εργαζόμενοι σε διαφορετικά τμήματα του ξενοδοχείου. Σημειώνεται ότι κατά την διάρκεια της πρακτικής άσκησης οι φοιτητές μας θα αμείβονται. 

Οι στόχοι της πρακτικής άσκησης συμπεριλαμβάνουν επίσης την προσωπική ανάπτυξη του ατόμου σε συγκεκριμένους τομείς στους οποίους μπορεί να παρουσιάζονται αδυναμίες.

Επίσης, η πρακτική άσκηση δίνει την ευκαιρία σε πολλούς φοιτητές μας να δημιουργήσουν επαφές στο χώρο που μπορεί να αξιοποιηθούν για μελλοντική εργοδότησή τους.

IMG-f32e23cf404d11a93a790c3fcb8c99fc-V

1.      Μπορείτε να μας αναλύσετε λίγο το πρόγραμμα σπουδών της ξενοδοχειακής διοίκησης;

Το πρόγραμμα της ξενοδοχειακής διοίκησης προσφέρει μια ευέλικτη φοιτητική εμπειρία.

Συγκεκριμένα, το πρώτο έτος σπουδών περιλαμβάνει μαθήματα εισαγωγής στον τομέα της ξενοδοχειακής βιομηχανίας κατά το πρώτο και δεύτερο τρίμηνο με στόχο την ετοιμασία των φοιτητών μας για την πρακτική άσκησή τους.

Αυτά τα μαθήματα περιλαμβάνουν την εισαγωγή στην βιομηχανία της φιλοξενίας, την εισαγωγή και την μελέτη όλων των τμημάτων ενός ξενοδοχείου, επικοινωνία και εισαγωγή σε πληροφοριακά συστήματα στον ξενοδοχειακό τομέα καθώς και μαθήματα που αφορούν τις πελατειακές σχέσεις για την προσφορά ποιοτικών και σύγχρονων υπηρεσιών. Επίσης, οι φοιτητές μας έχουν την δυνατότητα να μάθουν ρωσικά και αγγλικά για επιχειρήσεις.

Η πρακτική άσκηση των τεσσάρων μηνών γίνεται μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου έτους σπουδών.

  • Στο δεύτερο έτος σπουδών διδάσκονται πιο εξειδικευμένα μαθήματα όπως οργάνωση και διοίκηση εκδηλώσεων, εισαγωγή και μελέτη πρακτικών μάρκετινγκ και πωλήσεων (ειδικά στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται της βιομηχανίας της φιλοξενία), διαχείριση και αύξηση εσόδων στον τομέα της ξενοδοχειακής βιομηχανίας και μαθήματα που αφορούν τα καθήκοντα και τις ευθύνες των τμηματαρχών για την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών σε σύγχρονα ξενοδοχεία. 

Η τεχνολογία και η πρακτική χρήση πληροφοριακών συστημάτων αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι όλων των μαθημάτων που διδάσκονται. 

  • Λαμβάνοντας υπόψη ότι αρκετοί από τους φοιτητές μας είναι εργαζόμενοι, το κολέγιό μας χρησιμοποιεί ειδική πλατφόρμα όπου οι φοιτητές μας έχουν την δυνατότητα να έχουν πρόσβαση σε όλα τα μαθήματά τους, άμεσα από το χώρο τους. 

Επειδή τα μαθήματά μας αφορούν την πρακτική εφαρμογή των όσων διδάσκονται, το κολέγιο έχει δημιουργήσει κατάλληλους χώρους με ηλεκτρονικούς υπολογιστές, όπου οι φοιτητές μας εκπαιδεύονται στο λογισμικό Oracle Hospitality. Το λογισμικό αυτό είναι από τα πιο διαδομένα λογισμικά συστήματα στη παγκόσμια ξενοδοχειακή βιομηχανία.

Αρκετά από τα μαθήματά μας συμπεριλαμβάνουν στο πρόγραμμά τους επισκέψεις σε διάφορες τουριστικές μονάδες. Στόχος μας είναι οι φοιτητές μας να έρχονται σε επαφή με επιχειρήσεις όπου παρέχεται σύγχρονη και ποιοτική εξυπηρέτηση πελατών ως αναφορά για όσα διδάσκονται στο τμήμα.

Να σημειωθεί επίσης ότι τα μαθήματά μας διδάσκονται και από καθηγητές επαγγελματίες κυρίως στον ξενοδοχειακό τομέα που προσκαλούνται για να διδάξουν. Οι καθηγητές αυτοί προέρχονται από διάφορα μοντέλα ξενοδοχείων και συνήθως ανήκουν σε επαγγελματικούς συνδέσμους.

  • Θέλοντας να αναπτύξουμε το ομαδικό πνεύμα συνεργασίας απαραίτητο για κάθε επιτυχημένη επιχείρηση γίνεται η χρήση της ομαδικής εμπειρίας τόσο κατά την διάρκεια των μαθημάτων όσο και για την διεκπεραίωση εργασιών και μελετών.

Η παράδοση των μαθημάτων δε γίνεται μέσω της κλασσικής μεθόδου, όπου ο καθηγητής παραδίδει και οι φοιτητές παίρνουν σημειώσεις. Επειδή οι φοιτητές μας είναι εργαζόμενοι, επιδιώκεται η ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών. Αυτό ενθαρρύνει το αίσθημα της συμμετοχής στην μαθησιακή εμπειρία αλλά και την ευκαιρία να μαθαίνουν οι φοιτητές μας από τις εμπειρίες των συμφοιτητών τους.

Ανάλυση των 2 ετών του προγράμματος. 

1 χρόνος εισαγωγή

2 χρόνια εξειδικευμένα μαθήματα όπως Διαχείριση Εκδηλώσεων / Event Management και Διαχείριση Εισοδήματος στα Ξενοδοχεία / Hotel Revenue Management.

Αναφορά στην επιχειρηματικότητα.

Το κολέγιο υποδεικνύει τις κατευθύνσεις για ανάπτυξη νέων επιχειρήσεων.

IMG-7599d053f580514aa3ebdf23ac1b7cf2-V

Ξέρουμε ότι η τουριστική βιομηχανία έχει επηρεαστεί από τις σημερινές καταστάσεις. Τι θα λέγατε σε όσους έχουν επιφυλάξεις για να ακολουθήσουν το πρόγραμμα της Ξενοδοχειακής Διοίκησης με τα δεδομένα αυτά;

  • Δεν αμφισβητεί κανείς ότι υπάρχουν συνέπειες στην τουριστική βιομηχανία αλλά και στην οικονομία της Κύπρου από τις σημερινές καταστάσεις. Παρόλα αυτά, μέσα από κάθε αρνητική κατάσταση είμαστε αναγκασμένοι να εντοπίζουμε τα θετικά. Το θετικό από την σημερινή κατάσταση είναι ότι η περίοδος που ζούμε σήμερα προσφέρεται για να επενδύσει κάποιος στην ανάπτυξη των γνώσεων και των δεξιοτήτων του.  

Στη περιοχή της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου έγιναν και γίνονται τεράστιες επενδύσεις για την περεταίρω τουριστική ανάπτυξή της.

  • Το να σπουδάσει κανείς ξενοδοχειακή διοίκηση αυτή την περίοδο είναι μια επένδυση για τα μέλη της τοπικής κοινωνίας, ώστε να αποτελέσουν τους μελλοντικούς τμηματάρχες και διευθυντές των τόσων πολλών τουριστικών μονάδων που ήδη υπάρχουν αλλά και που αναπτύσσονται. Με τα δεδομένα αυτά είναι σίγουρο ότι τα επόμενα χρόνια η ζήτηση για κατάλληλα καταρτισμένο προσωπικό στη μέση και ανώτερη διοίκηση των ξενοδοχείων θα αυξηθεί.

1.     Γιατί όμως κάποιος να επιλέξει ειδικά το κολέγιο Akademia για να σπουδάσει;

Το πρόγραμμα σπουδών στην Ξενοδοχειακή  Διοίκηση δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τα προγράμματα που προσφέρονται σε ευρωπαϊκές χώρες, καθώς προσφέρει εκσυγχρονισμένα μαθήματα σύμφωνα με τις σημερινές απαιτήσεις της τουριστικής βιομηχανίας. 

  • Παρέχουμε ευέλικτο πρόγραμμα σπουδών για τις ανάγκες αυτών που εργάζονται. 
  • Παράλληλα, συνδυάζουμε την μάθηση με ανάπτυξη δεξιοτήτων εφόσον οι φοιτητές μας εκπαιδεύονται σε προγράμματα σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές που χρησιμοποιούνται στα ξενοδοχεία.
  • Το Συμβούλιο του κολεγίου, αφουγκραζόμενο τις οικονομικές συνθήκες που επικρατούν αυτή την εποχή, έχει αποφασίσει να προσφέρει υποτροφίες μέχρι και 50% στο πρόγραμμα της Ξενοδοχειακής Διοίκησης (ισχύει για εγγραφές πριν την 25η Σεπτεμβρίου). Παράλληλα, όπως έχω προαναφέρει, οι φοιτητές μας έχουν την δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση για κρατική χορηγία.

Είμαστε σίγουροι για την ποιότητα του προγράμματός μας και είναι θέμα χρόνου το κολέγιο Akademia να καθιερωθεί στην τοπική κοινή γνώμη ως ένα ποιοτικό κολέγιο που συνεισφέρει στην αναβάθμιση της τουριστικής βιομηχανίας στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου.

1.     Σε ποιους απευθύνεται το πρόγραμμα της ξενοδοχειακής διοίκησης;

  • Το πρόγραμμα Ξενοδοχειακής Διοίκησης που προσφέρεται από κολέγιο Akademia απευθύνεται σε δυναμικά άτομα που απασχολούνται ή που θέλουν να απασχοληθούν στη βιομηχανία της φιλοξενίας. Άλλα κύρια χαρακτηριστικά των ατόμων αυτών είναι ότι τους αρέσει να έρχονται σε επαφή με ανθρώπους, τους αρέσει να δουλεύουν ομαδικά και δημιουργικά, είναι κοινωνικά και έχουν στόχους να ακολουθήσουν επαγγελματική καριέρα.
  • Επειδή το πρόγραμμά μας είναι διαμορφωμένο αποκλειστικά στα δεδομένα της κυπριακής τουριστικής βιομηχανίας, στην κυπριακή σχετική νομοθεσία και στην κυπριακή φιλοξενία, το σύνολο των φοιτητών μας αποτελείται από Κύπριους ή Ευρωπαίους που διαμένουν στην Κύπρο. 

IMG-0aa839e1a84e72d8d13806de3f251553-V

1.     Μπορείτε να μας δώσετε κάποιες πληροφορίες για το ακαδημαϊκό σας προσωπικό;

  • Το ακαδημαϊκό μας προσωπικό αποτελείται από άτομα που είναι τόσο κατάλληλα ακαδημαϊκά καταρτισμένο όσο και επαγγελματικά. Δηλαδή ακόμα και εάν το ακαδημαϊκό μας προσωπικό αποτελείται από άτομα που κατέχουν διδακτορικό ή μεταπτυχιακό δεν αρκούμαστε σε αυτό. 
  •  Επειδή επιδιώκουμε και την πρακτική εφαρμογή του προγράμματος της ξενοδοχειακής διοίκησης, επιλέγουμε ακαδημαϊκό προσωπικό που έχει επαγγελματική εμπειρία σε αυτά που διδάσκει. Για παράδειγμα ο καθηγητής που διδάσκει επίβλεψη προσωπικού έχει για χρόνια εμπειρία στον τομέα αυτό. 
  • Ο ακαδημαϊκός που διδάσκει διοίκηση σε τμήματα του ξενοδοχείου έχει πολύχρονη εμπειρία ως διευθυντής ξενοδοχείου. Επιδίωξή μας είναι οι απόφοιτοί μας να μπορούν άμεσα να προσφέρουν στο χώρο της βιομηχανίας της φιλοξενίας. 

1.     Με ποιο τρόπο μπορεί κάποιος να επικοινωνήσει με το κολέγιο Akademia;

Ο καλύτερος και πιο εύκολος τρόπος είναι με ένα απλό τηλεφώνημα στο 23 010 023 ή μέσω της ιστοσελίδας www.akc.ac.cy